“Volem més llibres, perquè ens volem més lliures!”

Notícies:

“Volem més llibres, perquè ens volem més lliures!”

Vols compartir-ho a les teves xarxes socials?

Laia Martinez Lopez, escriptora, traductora i músic, ha donat inici avui a la 36a edició de la Fira del Llibre amb el seu pregó, un exercici de virtuosisme literari en el qual demostra l’amor a la paraula i on recull el tema central que vertebra la fira: la llibertat d’expressió. “L’actual censura ―ja ni tan sols encoberta!― em corca com un mal dolent de dia i de nit”, ha dit l’autora a l’inici del pregó.

Laia Martinez i Lopez ha fet un detallat recorregut pel pensament d’alguns dels més importants escriptors i escriptores de tots els temps, amb els arguments de cadascú d’ells en favor de les llibertats i denunciant els que volen controlar el pensament, la fantasia, la justícia, el coneixement, la memòria, la por, el consum o, fins i tot, l’amor. El pensament de Mercè Rodoreda, Orwell, Dant, Huxley, Montserrat Roig, Viginia Wolf, Cervantes, Rosselló-Pòrcel, Maria Antònia Salvà, Blai Bonet, Llorenç Villalonga i molts més escriptors ha format part d’un emocionant pregó, no exempt d’esperança.

“Ens en sortirem”, ha finalitzat Laia Martinez Lopez, “armada amb la munició de tots els llibres que he llegit fins ara, clamo per la llibertat d’expressió aquí a Palma i a tot arreu, ara al 2018 i sempre”. L’escriptora ha tancat el discurs inaugural de la Fira del Llibre amb una gran crida a la lectura i un joc de paraules: “Volem més llibres, perquè ens volem més lliures!”.

L’acte d’inauguració de la Fira del Llibre ha comptat amb la presència de la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Barceló; el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i el batle de Palma, Antoni Noguera.
 
Maria Barceló, presidenta del Gremi de Llibreters de Mallorca, ha destacat en el seu discurs de presentació que “quan una democràcia comença a asfixiar a poc a poc la paraula, l’art, l’humor o el pensament crític s’emprèn un viatge sense retorn cap a tot menys la democràcia”. Barceló ha recordat les activitats principals de la fira, que reivindicarà la llibertat d’expressió amb una taula redona dia 4 de juny amb l’associació Acallar, Associació de Creadors i Artistes per la Llibertat Artística, en la qual inicialment s’havia previst la presència de Valtonyc. Així mateix, ha destacat l’activitat diària organitzada pel PEN Català “Llibre prohibit”, encaminada a recordar i analitzar algunes obres que han patit la censura; i la taula redona organitzada pel diari ARA Balears sobre periodisme i llibertat d’expressió.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha manifestat durant la inauguració de la fira que “avui mateix, s’ha obert un nou horitzó en la vida política. Avui ha acabat una etapa nefasta pels drets i les llibertats, entre elles, la llibertat d’expressió”.

L’acte també ha comptat amb el batle de Palma, Antoni Noguera, que ha afirmat que “ningú ens ha de coartar la llibertat d’expressió, que és un dret recollit a la Constitució. Una cançó o un llibre no poden ser motius d’anar a la presó. Palma vol ser una ciutat creativa, una ciutat lliure”.

Amb el pregó de Laia Martinez Lopez s’ha inaugurat una fira que omplirà d’activitats literàries el passeig del Born de Palma durant 10 dies, amb el patrocini del Consell de Mallorca i el suport de l’Ajuntament de Palma. Aquest any, amb un nou horari: de 13 a 21 hores de dilluns a divendres; i d’11 a 21 hores, dissabtes i diumenges.

La jornada d’activitats de demà dissabte començarà amb el contacontes “L’hort del padrí”, a les 12 hores, a càrrec de Tomeu Simó. A les 12.30 tindrà lloc un vermut poètic amb Laia Martinez i Lopez.

L’horabaixa, a les 17 hores, es presentarà el llibre “L’inquilí” de Vicent Tur Riera; a la mateixa hora començarà el contacontes “Viatge al món de n’Aina”, adreçat als infants. A les 18 hores, dins el programa “Escriptor acollit” del PEN Català, tindrà lloc la presentació del llibre “La camisa blanca i altres contes” de l’escriptor palestí Bàssem an-Nabrís. A la mateixa hora començarà un recital de poemes del llibre d’Antonina Canyelles “Les banyes del croissant”.  A les 19 hores, se celebrarà el primer dels actes de “Llibre prohibit”, amb la presentació de “Hitler=SS” a càrrec de Pere Joan. La jornada finalitzarà a les 20 hores, amb la presentació del llibre “Desbarats” de Llorenç Villalonga. A aquestes activitats cal sumar les signatures de llibres pels seus autors a les diferents parades de la fira.

Segueix-nos a les xarxes socials!