Notícies:

Primera edició dels premis Llibreters de Mallorca

Vols compartir-ho a les teves xarxes socials?

Enguany, a l’acte de cloenda de la Fira del Llibre de Palma, s’ha incorporat la concessió dels premis Llibreters de Mallorca, un reconeixement amb què els membres del Gremi volen destacar les millors publicacions sortides durant els darrers dotze mesos. A partir d’avui, aquests llibres es trobaran als diferents establiments amb la ferratina que els reconeix com a mereixedors d’aquest reconeixement. Per a triar-ne els guanyadors, tots els membres del Gremi van ser convidats a fer propostes de candidats d’entre els quals s’han escollit els següents títols després de dues rondes de votació: 

El premi Llibreters de Mallorca a millor llibre en català ha estat per “Ofert a les mans, el paradís crema, de Pol Guasch”. Els finalistes han estat “Mònica” de Daniel Clowes i “El federal” de Sebastià Alzamora. Sobre el llibre de Guasch, els llibreters subratllen que l’autor “ha teixit una novel·la bellíssima que ens engronsa amb la seva saviesa refulgent, reposada i antiga, amb una llengua viva, precisa i plena d’imatges que reverberen”. Es tracta d’un text “ple de poesia que parla sobre les pèrdues i sobre el neguit de la incertesa però també sobre l’amistat com una forma d’amor total i transformadora, que ens dona caliu i ens fa més forts i lliures”.

El premi Llibreters de Mallorca a millor llibre en castellà ha estat per “Baumgartner” de Paul Auster, traduït per Benito Gómez Ibáñez, mentre que els finalistes han estat “Un lugar soleado para gente sombría” de Mariana Enríquez i Blackwater de Michael McDowell, traduït per Carles Andreu. Sobre “Baumgartner”, des del Gremi parlen d’un llibre que “fa pensar i al mateix temps agombola”, qualificant la novel·la d’un “darrer regal d’Auster abans de la seva mort”. “Baumgartner ens parla de la vellesa del seu protagonista, de la solitud de la gent gran i dels records de temps passats. La literatura i el procés creatiu tornen a ser una part important del llibre, així com l’amor i el desig”. 

Pel que fa a millor llibre de no ficció, el premi Llibreters de Mallorca ha estat per “1500 receptes de cuina mallorquina”, edició a càrrec de Gabriel Morell i Antoni Contreras. Els dos finalistes han estat “Perros” de RH i “El sentido de consentir” de Clara Serra. L’obra guanyadora ha estat qualificada de “projecte monumental” per part dels membres del Gremi, per qui aquest recull de receptes és “no només un receptari tradicional exquisit, atapeït de receptes desconegudes per molts de nosaltres, sinó sobretot una obra completíssima d’arqueologia gastronòmica que recupera fonts orals, antics manuscrits i altres registres inèdits, que posen en valor el patrimoni culinari de Mallorca”. 

En la categoria de millor llibre infantil i juvenil el guanyador ha estat “Molly Wind, bibliotecàries a cavall” de Toni Galmés i Catalina González Vilar. Els dos finalistes són “El peix Nicolau” de Caterina Valriu i “Els dimonis del portet” de Neus Coll i Robert Campillo. Respecte el llibre de Galmés i González Vilar, des del Gremi destaquen que “els autyors han aconseguit adaptar uns fets reals, protagonitzat per diferents dones bibliotecàries que portaven llibres entre pobles a l’Amèrica rural, i convertir-la en una història plena d’emocions, acció i aventures que ha captivat tot tipus de públics”. 

I finalment el premi Llibreters de Mallorca a millor llibre local (d’autor i/o editorial mallorquina) ha estat per “Pere Garau” de Magdalena González i Cristina Llorente. “1.111 llamps i pestes” d’Antoni Rodríguez Mir i “La belleza del barrio” de Ruth Miguel han estat els finalistes. Des del Gremi qualifiquen l’obra guanyadora com una “peça essencial en la recuperació de la memòria popular del barri de Pere Garau”. Afegeixen que es tracta d’un assaig que “no només divulga l’origen del barri i els seus inicis sinó que també analitza el seu present i cerca fer una projecció sobre quin serà el seu futur”. Recorden, a més, que ja s’han esgotat les dues primeres edicions del llibre en només mig any i que ja se’n prepara una edició ampliada que sortirà abans que acabi l’any. 

Segueix-nos a les xarxes socials!