La historiadora Isabel Peñarrubia pronunciarà el pregó de la 29a Setmana del Llibre en Català

Notícies:

La historiadora Isabel Peñarrubia pronunciarà el pregó de la 29a Setmana del Llibre en Català

Vols compartir-ho a les teves xarxes socials?

Isabel Peñarrubia i Marquès (Palma, 1951) és doctora en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Entre les seves investigacions destaquen estudis sobre la història de les dones, el mallorquinisme, el caciquisme, i les relacions entre la literatura i la història social. Enguany serà l’encarregada de pronunciar el pregó que inaugurarà la vint-i-novena edició de la Setmana del Llibre, que se celebrarà del 9 al 13 de novembre al Parc de ses Estacions de Palma, organitzada pel Gremi de Llibreters de Mallorca amb el patrocini del Consell de Mallorca i el suport de l’Ajuntament de Palma, amb la participació de set llibreries: Lluna, Quart Creixent, Drac Màgic, Embat, Jaume de Montsó, Abacus i Literanta.

El Gremi de Llibreters de Mallorca vol expressar durant aquesta edició de la Setmana del Llibre la seva solidaritat amb els afectats pels desastres esdevinguts al Llevant de la nostra terra. I com no, serà en forma de llibres. Els visitants de la fira podran adquirir llibres a preu de cost i dipositar-los a un contenidor que, en acabar la Setmana, serà entregat als ajuntaments de la zona per fer-los arribar a la població més afectada per les inundacions. Així mateix, el Gremi farà una donació de l’1% dels beneficis.


Isabel Peñarrubia 

Peñarrubia, així, llegirà la seva crida inaugural divendres 9 de novembre a les 18.30, donant pas a una fira on es podran trobar les darreres publicacions, llibres de fons i les col·leccions més destacades dels segells de les Illes, així com gaudir també de presentacions, recitals, contacontes, xerrades…
La historiadora és autora dels següents llibres: “Mallorca davant el centralisme (1868-1910)”, “Els partits polítics davant el caciquisme i la qüestió nacional a Mallorca (1917-1923)”, “La Restauració a Mallorca (1874-1923)”, “Carnaval, codolades i teatre popular”, “L’origen de la Caixa de Balears. Els projectes d’una burgesia modernitzadora”, “El Sexenni Democràtic (1869-1874)”, “Entre la ploma i la tribuna. Els orígens del primer feminisme a Mallorca, 1869-1890”, “Moviment feminista i sufragi a Mallorca (segle XX)”, “Maria Agnès Ribera Garau (Palma 1790-1861). La rebel·lió contra la família i el claustre”, entre d’altres.

Dins la col·lecció que edità l’Ajuntament de Palma “Dones de Palma. Les grans desconegudes”, Peñarrubia és autora dels volums: “Manuela de los Herreros”, “Pilar Montaner” i “Magdalena Bonet”. És també coautora d’altres llibres com “El moviment sufragista a Espanya i a les Balears”, “Dona i lluita democràtica al Segle XX” i té articles publicats a diferents revistes espanyoles i estrangeres com Arenal, Mayurqa, Revista de Catalunya, Spagna Contemporanea, Estudios de Historia Social, L’Avenç, Estudis d’Història Agrària, Historia 16, Historia Social, Trocadero, etc.

Hi ha col·laborat amb l’Institut Balear de la Dona per tal de recuperar la memòria de diverses dones balears i amb diferents biografies al “Diccionari Biogràfic de Dones”, editat digitalment per la Xarxa Vives d’Universitats, i ha estat comissària i coautora del catàleg per a l’exposició “Dones. Reconstruïm la història. Les Illes 1880-1936”.

Segueix-nos a les xarxes socials!